Test tools & automatisatie

Een aantal jaar geleden was het aanbod aan test management en test automatisatie tools nog vrij beperkt. Tegenwoordig zijn er echter veel (open source) alternatieven voor de meest gekende test tools.

Commerciële Test Tools

De grootste spelers op de markt van de test tools blijven nog steeds:

Ik heb een uitgebreide ervaring met Quality Center; ik ben in staat om deze tool volledig te configureren naar de noden van het project, hier training over te geven en uiteraard de mogelijkheden van de tool ten volle te gebruiken. Ik heb echter beperkte ervaring met QuickTest Pro. Ik hoop in één van mijn volgende projecten de kans te krijgen om beide tools met elkaar te vereningen door gebruik te maken van de Business Process Testing component. Op die manier kan ik de principes van Keyword driven testing in de praktijk brengen.

Volgende test management tools lijken me verder de moeite waard om te overwegen als alternatieven voor de bovenstaande tools:

Open source Test Tools

Het aanbod aan Open Source test tools is momenteel enorm. Op deze website kan je een lijst raadplegen waarop een groot aantal test tools gegroepeerd staan.

Vanuit een vorig project heb ik ervaring opgedaan met de combinatie TestLink en Mantis; TestLink voor test case & test execution management en Mantis voor defect management. Ik ben enthousiast over beide tools en heb beide geïnstalleerd op mijn webruimte. Indien u wil experimenteren met deze combinatie van gratis test tools, kan ik u toegang geven tot deze tools. Aarzel niet om me te contacteren.

Hierbij alvast de links:

Op maat automatisatie met Excel & VBA

Excel is één van mijn favoriete hulpmiddelen en ik gebruik het dan ook vaak voor testdoeleinden. In de loop van de jaren ben ik me meer gaan interesseren in de mogelijkheden van Excel & VBA voor Excel. Intussen heb ik bij diverse klanten al enkele tooltjes gemaakt die het testen makkelijker maken.

Als eerste tool heb ik in 2004 een aantal macro's geschreven die gegevens uit een database kon ophalen aan de hand van een beperkt aantal filters en die die gegevens verder ging verwerken zodat de controle van de testresultaten makkelijker werd. Deze tool werd ook geapprecieerd omwille van het feit dat op die manier makkelijk testresultaten konden bewaard worden.

In datzelfde jaar heb ik een set van macro's overgenomen van een ontwikkelaar. Deze macro's waren bedoeld om bestanden aan te maken voor batch testen. Ik heb deze macro's intussen zodanig verder uitgewerkt dat er nog nauwelijks een regel code overblijft van de beginsituatie. Deze tool wordt momenteel nog veel gebruikt voor het maken van bestanden voor batch testen.

De bovenstaande tool is nog verder ontwikkeld in die zin dat het niet meer noodzakelijk is om alle gegevens voor elke testlijn in te vullen. Gesteld dat slechts 10% van de gegevens échte testwaarden bevatten die je nodig hebt om een bepaald testgeval uit te werken, dan is het zonde dat je de rest van de tijd moet spenderen met het aanvullen van de overige 90%. Deze tool maakt het mogelijk om aan de hand van standaardwaarden (bijvoorbeeld voor aanspreektitel: meneer, mevrouw,...) en zelfs combinaties van standaardwaarden (bijvoorbeeld de combinatie postcode en plaats) die 90% aan te vullen op het moment dat het bestand wordt aangemaakt. Op die manier kan de tester zich volledig concentreren op de échte testwaarden.

Een laatste tooltje is bedoeld om het maken van beslissingstabellen te vereenvoudigen. De macro genereert op basis van de condities en acties de beslissingstabel. Het is zelfs mogelijk om af te wijken van de standaard J/N waarden voor de condities. De tester hoeft alleen maar de acties aan te vullen en de tabel op te slaan.

Aan de hand van de bovenstaande voorbeelden wil ik maar aangeven dat het niet altijd noodzakelijk is om een commerciële test tool aan te schaffen om op één of anderen manier een deel van het testwerk te automatiseren.