Eerst en vooral: het onderdeel webdesign kan beschouwd worden als mijn bijberoep; software testen is en blijft voorlopig nog mijn hoofdberoep. Webdesign zie ik op professioneel vlak als een creatieve uitlaatklep. Ik geef vorm aan de website in samenspraak met u, maar de inhoud (teksten, foto's) is in principe door u aan te leveren. Niemand is beter geplaatst dan uzelf om uw product, vereniging of hobby te verkopen aan de bezoekers van uw website. De inhoud is en blijft het belangrijkste.
Tijdens mijn opleiding tot software tester (zie biografie) had ik 2 dagen over die ik op een nuttige manier wou opvullen. Ik heb toen aan gitek gevraagd of ik een cursus HTML mocht volgen, met in het achterhoofd het idee dat een werkgroep rond de website van gitek ging opgestart worden in één van de maanden na deze opleiding. Concreet ben ik dus sinds 1997 mijn kennis en praktijkervaring op dit gebied aan het uitbouwen.
Er bestaan een aantal "gouden" regels voor websites, ik probeer deze in de mate van het mogelijke na te streven.
Een greep uit de gouden regels die ik toepas:
Er bestaan verschillende toepassingen waarmee een website gemaakt kan worden volgens het WYSIWYG ('What you see is what you get') principe. Dat gaat voor een groot aantal van die pakketten wel op, maar het garandeert niets. Een bijkomend nadeel is dat de HTML-code van de website niet meer leesbaar is. En de leesbaarheid van de code en het onderhoud ervan gaan hand in hand. Hoe beter die code kan gelezen worden, hoe makkelijker het wordt om de code te gaan onderhouden.
Om die reden gebruik ik nooit een dergelijke editor, net omwille van het feit dat ik de zaak in eigen handen wil hebben en omdat ik het voor de uiteindelijke eigenaar van de website mogelijk wil maken om zelf teksten te veranderen, zonder daar een diepgaande kennis van HTML voor nodig te hebben.